20 jan

De Coach met de Bril

Sinds 2 weken is mijn wereld weer een stuk helderder. Ik heb in no-time alweer 3 boeken gelezen, reeën in de wei achter het huis zien staan, weer ontspannen achter het computerscherm gezeten en geslaagd gekookt volgens recept. Bovendien heb ik geen hoofdpijn meer van het turen en is met mijn ogen bezig zijn weer leuk. Mijn nieuwe bril maakt alles haarscherp en helder, dat geeft rust, focus en is plezierig.
Ik ben een coach met de bril. En mijn bril is eigenlijk precies als een coach. Alles wat wollig, onduidelijk, onoverzichtelijk, chaotisch, watterig, vaag is kun je in een coachtraject helder en scherp maken, zodat je de juiste acties gaat doen om verder te komen. Waardoor je werk en je leven weer leuker en plezieriger is, omdat jij weer achter het stuur zit.

Wat doet een coach?

Als coach leer je de ander leren door inspireren en ondersteunen. Een coach helpt mensen of een team bij hun ontwikkeling en het realiseren van doelen.
Dit kunnen uiteenlopende doelen zijn, enkele voorbeelden van individuele doelen ter inspiratie:

  • meer gebruik maken van je unieke talenten
  • meer regie in je werk en leven krijgen
  • vergroten van je zelfvertrouwen
  • meer rust ervaren in werk
  • veerkrachtiger omgaan met tegenslagen
  • energieker zijn
  • maken van keuzes in je loopbaan

Stap 1 in coachproces = De bril

Wanneer een coachtraject van start gaat, altijd nadat er eerst een kennismaking heeft plaatsgevonden, is de eerste stap: verhelderen. Het verhelderen van de vraag, het probleem, de wens of de uitdaging van de coachee. Vaak is dit voor de coachee nog wollig, vaag, van alles bij en door elkaar òf juist wel concreet, maar is er nog een vraag onder de vragen.
De coach is als een bril door het stellen van vragen vanuit verschillende perspectieven, het doorvragen om situatie helder te krijgen en teruggeven van antwoorden om te spiegelen. Dit stimuleert het zelf reflecterende vermogen van de coachees.
Het resultaat van de eerste stap is dat de situatie helder en duidelijk wordt gemaakt en eventuele verbanden en interacties aan de oppervlakte komen. De gewenste situatie, het doel is duidelijk en concreet. Bovendien krijgt de coachee al wat zicht op wat nodig is om daar naar toe te gaan bewegen.

Stap 2 en verder

Er zijn veel soorten coaching voor heel uiteenlopende coachvragen. Bijvoorbeeld: mental coaches, leefstijlcoaches, business coaches, stress- en loopbaancoaches. In het proces van coaching is het echter zo dat de coach in de volgende stap op interactieve wijze de coachee aanzet tot actie richting gewenste situatie. Het vergroten van de bewustwording is belangrijk, een coach faciliteert dit proces door verhelderende gesprekken te voeren en het doen van (creatieve) werkvormen. De coachee wordt zich meer bewust van wie hij is en wil zijn en welke mogelijkheden hij heeft om daar naar toe te bewegen. Kortom de bril helpt mee om de coachee inzicht te laten krijgen, het vertrouwen in zichzelf te vergroten om zo te willen en kunnen groeien op een bepaalde uitdaging.
Uiteraard gaat dit proces niet altijd helemaal gesmeerd, met vallen en opstaan en steeds proberen en bijstellen komt de gewenste situatie dichterbij.

De bril richten op jouw uitdaging?

Samengevat is coaching een effectieve manier om mensen, die een uitdaging hebben, vooruit te helpen. Heb jij ook een uitdaging op gebied van werk & vitaliteit? Wil jij ook eens praten met “de coach met de bril” om je doelen en wensen rondom dit thema te maken, zodat je zelf gerichte acties kunt gaan nemen richting je gewenste situatie? Zodat je ook meer rust, focus en plezier ervaart? Neem contact met mij op dan bespreken we samen de mogelijkheden tijdens een vrijblijvende kennismaking.

 

 

Lydia van Diggelen
Noloc geregistreerd loopbaanprofessional
loopbaan | inzetbaarheid | vitaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *